Kamp om lederverv i Ap

Hadia Tajik er favoritt til å overta som nestleder i Arbeiderpartiet etter Helga Pedersen. Også partisekretær Raymond Johansen kan være på vei ut.

Hadia Tajik - Foto - Scanpix
Politikk

I så fall vil Arbeiderpartiet på under et år ha skiftet ut hele sin partiledelse.Johansen er nemlig høyaktuell som partiets byrådslederkandidat i Oslo. Stiller han til valg, vil Ap-landsmøtet våren neste år måtte finne både ny nestleder og ny partisekretær.Helga Pedersen fortalte til Altaposten torsdag at hun ikke stiller til gjenvalg som partiets nestleder. Tanken tok form allerede rundt landsmøtet i fjor vår, sier hun til NTB:– Rundt nominasjonen til stortingsvalget hadde jeg en diskusjon med mannen min om hvordan livet skal se ut framover. Jeg fikk barn da jeg var fiskeriminister og jeg fikk barn da jeg var parlamentarisk leder. De er nå tre og sju år gamle, og de neste ti årene blir utrolig viktige for dem. Dette handler om at jeg ønsker å frigjøre litt mer tid til å være sammen med familien, spesielt i helger, sier hun.Pedersen har holdt Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Raymond Johansen informert, men de har ikke tatt del i diskusjonene.Støre sier at han har respekt for Pedersens valg:– Vemod, men også stor respekt for Helga Pedersens valg. Glad for at vi har hennes erfaring og klokskap med oss videre i partiet og på Stortinget! – skriver Støre på mikroblogg-nettstedet Twitter.Pedersen fortsetter som parlamentarisk nestleder i stortingsgruppa og som Aps kommunalpolitiske talsperson.