NATO-landene lover å øke forsvarsbudsjettene

Medlemmene i NATO lover å slutte å kutte i forsvarsbudsjettene og i stedet bruke mer penger på militæret.

Anders Fogh Rasmussen. AP Photo
Politikk

NATO-landene har lenge hatt som mål at medlemmene skal bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar. Likevel er det bare fire av landene som gjør det i dag.Men nå skal målet nås, lovet NATO-landene under toppmøtet i Wales. Der ble det fredag vedtatt en erklæring hvor alle de 28 medlemmene forsikrer at de vil bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar.– Alliansen vil hvert år vurdere framskrittene som gjøres, heter det i uttalelsen.– Nytt klimaLandene som i dag oppfyller 2 prosent-målet, er USA, Storbritannia, Hellas og Estland. NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tror krisen i Ukraina blir en vekker som vil få de andre medlemmene til å holde løftene sine denne gangen.– Denne beslutningen er blitt tatt i et helt nytt sikkerhetsklima, sier han.Russisk økningSkal Fogh Rasmussens ønske bli virkeliggjort, må mange av landene foreta store endringer i sine prioriteringer. Ifølge NATO har medlemslandene i gjennomsnitt kuttet forsvarsbudsjettene med 20 prosent de siste årene.I samme periode har Russland økt sitt forsvarsbudsjett med 50 prosent.At mange europeiske land bruker forholdsvis lite penger på forsvar, har lenge vært en kilde til misnøye i USA, som har verdens desidert største forsvarsbudsjett. Regjeringen i USA har mange ganger krevd at de europeiske NATO-medlemmene må gjøre som de har lovet og bruke mer penger på militæret. (©NTB)