– NATO-styrke kan øke konfliktnivået

SV reagerer kraftig på at Norge skal sende soldater fra Telemark bataljon til en NATO-øvelse i Latvia.

AP Photo
Politikk

– Det kan øke konfliktnivået, mener Gjermund Skaar i SVs internasjonale utvalg.Norge skal delta med 190 soldater fra elitestyrken Telemark bataljon samt stridsvogner i en to måneders lang øvelse i Latvia i høst. Norge skal også, som ett av sju medlemsland i NATO, bidra i den nyopprettede innsatsstyrken Joint Expeditionary Force (JEF).SV går imot norsk deltakelse i øvelsen og den nyopprettede innsatsstyrken, melder NRK.– Ifølge NATO skal styrken kunne brukes i Øst-Europa og de baltiske landene for å stå imot russisk aggresjon. Dette er en farlig utvikling, og kan lett bidra til ytterligere eskalering av konflikten i Ukraina, sier Gjermund Skaar, som er fungerende leder i SVs internasjonale utvalg.SV mener NATO er en del av problemet, ikke en del av løsningen, og krever at Norge istedenfor bidrar til en forhandlingsløsning. Skaar mener også at Norges deltakelse i en militærøvelse i Ukraina kan oppfattes provoserende.–Ved å ha en øvelse der nå øker man konfliktnivået på samme måte som Norge oppfatter det som provokativt når russiske jagerfly kommer for nær norskegrensa, sier han .(©NTB)