Nobel-veteraner kritisk til hemmelig Kina-avtale

Geir Lundestad ved Nobelinstituttet og Berit Reiss-Andersen i Nobelkomiteen reagerer på den hemmelige Kina-avtalen som Stoltenberg-regjeringen til slutt skrinla.

Geir Lundestad og Thorbjørn Jagland - Foto: Scanpix
Politikk

Det er kravet fra Kina om at Norge skulle jobbe for å unngå at en kinesisk dissident igjen fikk fredsprisen, som får Lundestad og Reiss-Andersen til å reagere. Punktet ble endret og moderert underveis i prosessen.– Vi går ikke inn i noen diskusjon med den norske regjeringen om hvilken politikk den skal føre, men til gjengjeld bør ikke den norske regjeringen forsøke å blande seg inn i Nobelkomiteens arbeid, sier Lundestad, som er direktør ved Nobelinstituttet og mangeårig sekretær for Den norske Nobelkomité.Han understreker at han ikke har sett noen dokumenter og peker på at det ikke ble noen avtale, og vil derfor ikke kalle notatet et brudd på rollefordelingen mellom regjeringen og Nobelkomiteen.– Jeg tror det er det jeg skal si om det, sier Lundestad.Advokat Berit Reiss-Andersen i Nobelkomiteen understreker at det er lederen for komiteen som uttaler seg på vegne av den.– Men for egen regning kan jeg si at alle medlemmer av Nobelkomiteen er meget opptatt av å verne om vår egen uavhengighet, understreker hun.Verken komitéleder Thorbjørn Jagland eller nestleder Kaci Kullmann Five ønsker å kommentere saken. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv