Ny sjef for EUs indre marked

Polens visestatsminister Elzbieta Bienkowska blir EUs kommissær for det indre marked, ifølge påtroppende EU-president Donald Tusk.

EU-flagg - Foto: AP
Politikk

– Bienkowska kommer til å bli kommissær for nøkkelområder i Europa, det indre marked, industri og entreprenørskap, sa Polens statsminister Donald Tusk under et valgmøte sør i Polen fredag.Tusk er selv nylig blitt valgt til ny EU-president.Bienkowska skal ta over for Michel Barnier, som blant annet har hatt ansvar for EUs kommende bankunion, et prosjekt som har blitt omtalt som det mest ambisiøse i EU siden euroen.Avtroppende EU-kommissær Barnier har også vært i en lengre floke med Norge om Unionens nye finanstilsyn. Partene har siden 2011 prøvd å finne ut hvordan Norge skal delta i tre finanstilsyn i EU uten at det krasjer med Grunnlovens bestemmelser om nasjonal suverenitet.EU-landene opprettet i 2011 tre nye tilsyn for banker, pensjons- og forsikringsselskaper og for verdipapirselskaper. Finanskrisen hadde avdekket vesentlige svakheter i reguleringen, og for EU var det viktig å få på plass felles overvåking og mulighet til å gripe inn for å unngå nye kriser.