Obama garanterer for Baltikums sikkerhet

USAs president Barack Obama forsikrer presidentene i de baltiske landene om at trusselen fra Russland tas på alvor.

Barack Obama. AP Photo
Politikk

Obama reiser til Estland onsdag, der han også vil møte presidentene fra Litauen og Latvia for å forsikre at NATOs artikkel fem fortsatt er gjeldende. Artikkel fem sier at et angrep på et NATO-land er et angrep på hele alliansen– Russland skal ikke engang tenke på å gjøre mot Estland eller de andre baltiske landene det de har gjort mot Ukraina, sa Charles Kupchan, en av presidentens rådgivere, i forrige uke. Besøket blir også sett på som en måte å vise Russlands president Vladimir Putin om at Obama mener alvor.Men Edward Lucas, researcher ved Center for European Policy Analysis i Washington, mener IS-trusselen i Irak og Syria gjør at Ukraina-krisen kommer langt ned på bekymringslista hos den amerikanske presidenten. Han mener også at Obama har vist en viss maktesløshet i kommunikasjonen med Putin.– Obama har prøvd å være imøtekommende, ignorerende og hard. Han har egentlig prøvd alle mulige toner overfor Russland, sier LucasEstlands president Toomas Hendrik er på statsbesøk i Norge tirsdag. Obama møter Hendrik og de andre statslederne kort tid før NATO-toppmøtet i Wales, der påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg vil være til stede. (©NTB)