OECD: Må få norsk ungdom til å velge rett utdanning

Norske ungdommers utdanningsvalg bekymrer OECD. De anbefaler mer fristende gulrøtter, men også mer pisk for å få unge til å velge yrkene som samfunnet trenger.

Torbjørn Røe Isaksen. NTB Scanpix
Politikk

For et halvt år siden kom Organisasjonen for samarbeid og utvikling (OECD) med en alvorlig bekymringsmelding om det norske kompetansesystemet:For mange i arbeidsfør alder på trygd, for stort frafall i skolen, for mange voksne med for dårlige kunnskaper i lesing og regning og et for stort gap mellom norske ungdommers utdanningsvalg og arbeidslivets behov, var blant hovedfunnene.Torsdag følger organisasjonen opp med en ny rapport om hva norske myndigheter bør gjøre for å bedre situasjonen.Rapporten blir mottatt av i alt fem departement med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i spissen. Han vil torsdag ettermiddag legge fram regjeringens strategi for hvordan kompetansen skal økes i hele den norske befolkningen.Rapporten «OECD Skills Strategy Action Report Norway» mener det er vesentlig at myndighetene får et bedre samsvar mellom hvilke utdanninger de unge velger og hva samfunnet har bruk for, og foreslår en rekke tiltak som kan stimulere til dette. (©NTB)

Nyheter
Politikk