Øystein Dørum: – Et desperat tiltak

Den europeiske sentralbanken ESB senker uventet renten til rekordlave 0,05 prosent. – Et desperat tiltak, mener sjeføkonom Øystein Dørum.

Sjeføkonom Øystein Dørum - Foto: Scanpix
Politikk

Rentenedsettelsen er en reaksjon på at det fortsatt ikke har vært mulig å få i gang noen nevneverdig vekst i eurosonen. Ved å senke renten til rekordlave 0,05 prosent forsøker sentralbanken å få opp veksten og avverge deflasjon.Det overraskende rentekuttet på 0,10 prosentpoeng ble vedtatt på bankens rådsmøte torsdag. Som et umiddelbart resultat falt euroen kraftig i forhold til dollar.– Øker trykket på NorgeSjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener rentekuttet er et desperat tiltak fra ESB.– Nå har de senket renten så langt ned som overhodet mulig. Om bankene har penger til overs som de vil sette i sentralbanken, må de i praksis betale for det, sier Dørum, som mener Norge ikke er upåvirket av rentekuttet.– Rentenivået i Norge bestemmes av rentenivået rundt oss. Dette vil uten tvil øke trykket på Norges Bank for å senke renten, sier sjeføkonomen.