Passasjerfly med amerikanere måtte lande i Iran

Et fly som fløy rundt 100 passasjerer fra Afghanistan på oppdrag fra det amerikanske forsvaret, ble plutselig beordret til å lande i Iran.

Foto: Scanpix
Politikk

Årsaken til at flyet måtte lande på iransk jord fredag kveld, var feil i flygeplanen, ifølge iranske myndigheter.Den uvanlige hendelsen skapte raskt oppstand i USA. Amerikanske medier hevdet Iran hadde sendt jagerfly for å tvinge charter-flyet ned på bakken i byen Bandar Abbas sør i Iran.Påstanden avvises imidlertid av amerikanske myndigheter. Etter flere timer i Iran fløy flyet videre til Dubai, opplyser USAs utenriksdepartement.Flyet, som driftes av selskapet Fly Dubai, tok av fra den amerikanske basen i Bagram i Afghanistan med kurs for Emiratene fredag.Den iranske flygeledelsen hadde bedt flyet om å lande på grunn av problemer med ruteinformasjonen, opplyser sjefen for Irans lufthavnforening, Mohammed Ali Ilkhani.- Vi snakket med flygeren og verifiserte dokumentene hans. Flygeren innrømmet at det hadde vært noe feil med planen. Han fikk lov til å dra, sier Ilkhani, som tilføyer at iranske myndigheter ikke var klar over at det var amerikanere ombord i flyet.Det har ikke vært formelle diplomatiske forbindelser mellom Washington og Teheran på tre tiår. Isfronten oppsto med gisselkrisen på den amerikanske ambassaden under revolusjonen som styrtet den USA-støttede sjahen i 1979.

Nyheter
Næringsliv