Regjeringen vil utvise psykisk syke drapsmenn

Utenlandske psykisk syke drapsmenn som er fengslet i Norge koster myndighetene skyhøye summer.

Foto: Scanpix
Politikk

Nå vil Justisdepartementet at utlendinger uten lovlig opphold som er dømt til tvungent psykisk helsevern, skal kunne sendes ut av landet.Bare for drapsmannen fra Valdresekspressen er utgiftene for norske myndigheter til psykiatribehandling kommet opp i 40 millioner kroner, skriver Aftenposten.Det finnes flere lignende eksempler rundt om i landet, og de skyhøye utgiftene er en av årsakene til at departementet ønsker å gjøre det lettere å utvise psykisk syke drapsmenn fra Norge.I tillegg sitter utlendinger uten lovlig opphold altfor lenge under strenge sikkerhetstiltak, noe departementet i sitt forslag til ny lov omtaler som både menneskerettslig betenkelig og svært kostbart og ressurskrevende.Både helsepersonelloven, straffeloven og utlendingsloven må endres for å kunne sende ut psykisk syke utlendinger.Høringsfristen på forslaget gikk ut i helgen, og Helsedirektoratet støtter utvisning i sitt høringssvar. Legeforeningen finner forslaget mer problematisk, og mener hensynet til enkeltpersoner og deres krav på helsehjelp må telle mer enn innvandringspolitiske hensyn.Advokat Sigrid Borch, som representerer asylsøkeren som drepte en bussjåfør på Valdresekspressen i 2003, mener på sin side at lovforslaget er umenneskelig, og at hennes klient ikke vil få forsvarlig medisinsk behandling hvis han sendes tilbake til Etiopia.Statssekretær Himanshu Gulati (Frp) i Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før høringssvarene er gjennomgått. (©NTB)

Nyheter
Politikk