Skyhøy ledighet kan koste Reinfeldt jobben

Sveriges regjering skryter av at den loset landet trygt gjennom finanskrisen, men hundretusener av arbeidsledige roper om regjeringsskifte.

Fredrik Reinfeldt. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX.
Politikk

Statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna vil likevel ikke være med på at regjeringen har mislyktes i sysselsettingspolitikken. 14. september er det valg.– Det viktigste vi har oppnådd, er at det er 250.000 flere jobber i Sverige nå enn i 2006, til tross for finanskrisen, sa Moderaternas Henrik von Sydow til NTB på et valgmøte i Oslo nylig.– Det viser at våre reformer har gitt et bra utfall. Men vi vil mer. Vi ønsker at det i 2020 skal finnes 5 millioner jobber i Sverige, men da kreves det 350.000 flere jobber, understreker von Sydow, som leder Riksdagens skattekomité.Både i 2006 og 2010 vant Høyres søsterparti Moderaterna og de borgerlige samarbeidspartiene valget ved å satse knallhardt på «arbeidslinjen». Skattekutt skulle gjøre det enklere å ansette folk, og med velferdsreformer skulle det alltid lønne seg å arbeide fremfor å motta trygd.Men etter åtte år synes mange svensker å ha mistet troen på Reinfeldts løsninger. På en fersk meningsmåling får alliansen bare støtte fra 38,8 prosent av velgerne, mot 46,1 for de rødgrønne.