Solberg: – Vi er ikke triggerhappy

Statsminister Erna Solberg avviser at den borgerlige regjeringen mangler faglig styrke i sikkerhetspolitikken og har tabbet seg ut i håndteringen av IS-saken.

Publisert 16. sep. 2014 kl. 15.14
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 319 ord
– Dette er jeg helt uenig i. Men vi er heller ikke triggerhappy, sier Solberg til NTB.Norge ble satt på gangen under NATO-toppmøtet i Wales da USA inviterte ni nære allierte til et koalisjonsmøte om Irak. Flere, blant dem tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, karakteriserer det som svært uvanlig og bekymringsfullt at Norge ble holdt utenfor, og sier at Utenriksdepartementet (UD) framstår som faglig svakt sikkerhetspolitisk.
– LovstridigExit-strategi
Solberg avviser kritikken med at Norge ikke var blant de landene som transporterte inn eller ga våpen til den kurdiske peshmerga-militsen, noe som ifølge statsministeren ville vært i strid med norsk lov.– Vi sa ifra at det ville være i strid med norsk lov om vi skulle gjøre det. Vi valgte i stedet å gå inn med humanitær hjelp på det tidspunktet. At de samlet seg og gjorde det de gjorde, var en naturlig konsekvens av dette, sier hun.– Det er veldig viktig at Norge tar selvstendige vurderinger av hvilke allianser vi inngår, og at det vi gjør, er i tråd med norsk lov. Og at det vi gjør, skal være langsiktig og bærekraftig, sier Solberg.Overfor NTB hevder Solberg at Norge hele tiden har signalisert at det kan bli aktuelt å yte militære bidrag.– Vi vil selvfølgelig vurdere å bidra med militære kapasiteter – hvis det er en bred koalisjon som følger de prinsippene for engasjement som vi kan delta i. Men det er viktig at vi ikke gjør dette til et spill mellom USA og andre allierte, men vurderer den konkrete situasjonen vi er oppe i, sier hun.– Jeg har vært tydelig, både på møtet i Wales og i mediene, på at skal man gå inn i et område som Irak, så må man også tenke på hva exitstrategien skal være, og hvordan man skal bygge alliansen bredt nok slik at dette ikke oppfattes som en krig mellom Vesten og IS. (©NTB)