Solberg: - Vi må sende et tydelig signal til Russland

Et av de viktigste formålene med NATO-toppmøtet i Wales, er å sende et tydelig signal om at Russlands oppførsel i Ukraina ikke er akseptabel, mener statsminister Erna Solberg (H).

Politikk

– Russlands brudd på folkeretten og deres opptredenen overfor Ukraina er helt uakseptabel, sier Solberg.Hun møtte pressen i Wales sammen med sine regjeringskolleger utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) før toppmøtet åpnet torsdag morgen.– Samtidig er det fortsatt slik at vi må holde de politiske kanalene åpne. Vi må se etter politiske løsninger, ikke militære. Men det å vise at NATO raskt kan reagere og vise at vi har en avskrekkingseffekt, er viktig, sier statsministeren.For et år siden diskuterte man om det var noe poeng i å ha et NATO-toppmøte i 2014. Nå kan møtet bli det viktigste NATO-toppmøtet i nyere tid, mener Solberg.– Konteksten er en helt annen enn forventet. Alliansens nærområder preges av større uro, både i Ukraina og situasjonen i Syria og Irak spiller rett inn i nærområdediskusjonene i NATO, sier hun.Statsministeren opplyste også om at Norge vil lede et NATO-fond for omskolering av ukrainsk militærpersonell, og støtte denne innsatsen med over 3 millioner kroner. (©NTB)