Stoltenberg: – Usikkerheten i verden er nærmere oss

Jens Stoltenberg konstaterer at han tar over jobben som generalsekretær i NATO i en tid med mer usikkerhet.

Jens Stoltenberg - Foto: Scanpix
Politikk

– Usikkerheten i verden har kommet nærmere oss. I øst med den aggressive politikken Russland står for i Ukraina, og i sør i Irak og Syria. Begge deler minner oss om viktigheten av å ha en sterk allianse med evne til å reagere, sier Stoltenberg.Han uttrykte bekymring for trusselen islamistgruppen Den islamske staten (IS) utgjør for NATO-landene, da han møtte norsk presse i Cardiff.– IS er en gruppe som ikke skyr noen midler og som bruker makt på en mer brutal måte enn vi har sett fra andre grupper, sier Stoltenberg.– Dette toppmøtet handler om hvordan vi kan styrke NATOs evne til å avskrekke noen fra å prøve å krenke NATO-landenes suverenitet og avhengighet. Det har NATO gjort gjennom flere tiår, sier Stoltenberg.Fredag presenteres han som NATOs neste generalsekretær under alliansens toppmøte i Newport. Den siste tiden har han blant annet møtt en rekke embetsfolk i NATO for å forberede seg på jobben som venter.– Jeg ser fram til å ta fatt på oppgaven, fordi det er en viktig oppgave og en tillitserklæring som jeg vil forvalte på best mulig måte. Men jeg vil ikke komme med noen programerklæring før jeg begynner 1. oktober, sier Stoltenberg. (©NTB)