Undersøkelse: Angrepille brukes som prevensjon

Særlig norske og danske kvinner glemmer prevensjon, viser en ny undersøkelse blant kvinner under 30 år.

Politikk

Undersøkelsen er gjort blant 1.200 norske, svenske og danske kvinner i aldersgruppen, skriver Aftenposten.En tredel av deltakerne var norske kvinner mellom 18 og 30 år. Blant de eldste har mer enn halvparten tatt angrepille mer enn en gang.70 prosent av kvinnene som vil unngå å bli gravid svarte at de bruker kortvarig prevensjon, som p-piller. Bare halvparten av disse oppga at de benytter prevensjonen som foreskrevet. Kvinnene oppgir først og fremst glemsel som årsak.52 prosent av de norske kvinnene i undersøkelsen oppga at de har tatt angrepille for å unngå graviditet. Blant kvinnene mellom 18 og 21 år, har 54 prosent tatt angrepille mer enn en gang.– Det er bekymringsfullt, for det er ikke den måten angrepillen skal brukes. Den skal brukes som nødprevensjon og ikke som vanlig prevensjon, sier helsepolitisk talskvinne for Senterpartiet, Kjersti Toppe til avisen.Leder av Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen sier undersøkelsen viser at lett tilgjengelig angrepille er viktig og nødvendig, og at den viser p-pillens svakhet, som er at den kan glemmes.Undersøkelsen er utført av Userneeds i Danmark på oppdrag fra Bayer Healthcare, Scandinavia.