SV tilbyr Solberg klimahjelp

SV fremmer ti konkrete forslag til hvordan klimaforliket kan forsterkes.

Audun Lysbakken - Foto: Scanpix
Politikk

Partileder Audun Lysbakken mener det er åpenbart at regjeringen trenger hjelp.– Erna Solberg har sagt at hun tror det blir vanskelig å nå klimamålene. Samtidig sier regjeringen at klimaforliket skal forsterkes. Da er det ikke lett å bli klok på hva regjeringen vil gjøre, sier Lysbakken til NTB.Under dag to av trontaledebatten på Stortinget tirsdag vil han konfrontere statsministeren med det han opplever som en fullstendig mangel på konkrete tiltak for hjemlige utslippsreduksjoner.Samtidig fremmer han et representantforslag som SV mener vil bidra til å oppfylle halve målsettingen for norske klimakutt innen 2020.ForundretIfølge SV-lederen vil partiets forslag gi utslippsreduksjoner på mer enn 5 millioner tonn CO2 dersom de blir realisert. Dette er over halvparten av de 8-10 millioner tonn som Miljødirektoratet mener Norge må kutte om Stortingets klimamål skal nås.– Det er åpenbart at regjeringen trenger hjelp. Våre forslag er basert på anbefalingene fra Miljødirektoratet, som regjeringen selv har bestilt, men ikke fremmet, sier Lysbakken.Han er forundret over at tiltak for norske klimareduksjoner ikke ble konkretisert i trontalen og mener regjeringen mangler vilje til å gjennomføre Stortingets vedtatte klimapolitikk.