Minst 100 må gå i Store Norske

Styret i gruveselskapet Store Norske vedtok mandag en spareplan som innebærer at minst 100 stillinger kuttes. Det er rundt en tredel av selskapets ansatte på Svalbard.

Etter dystre måneder preget av dødsulykke, brann, driftsstans og ras lysner det endelig for kulldriften i Svea på Svalbard. Denne uken ble kullproduksjonen tatt opp igjen etter å ha ligget nede i ni måneder etter den omfattende gruvebrannen som startet 31. juli i fjor. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX .
Politikk
, som beskriver seg selv som en hjørnesteinsbedrift på den arktiske øygruppen, varslet allerede før helgen at det lå an til omfattende innsparinger og reduksjoner.Mandagens vedtak er en følge av lave kullpriser på verdensmarkedet. Opplegget innebærer redusert drift i Svea Nord og Lunckefjell. I Gruve 7, som leverer kull til kraftverket i Longyearbyen, fortsetter driften som normalt. Lønnsomheten der vil bli vurdert senere.– Vi beklager sterkt at vi må si opp ansatte, men det er nødvendig å redusere driften og kutte kostnader dersom selskapet skal overleve. Alternativet er styrt avvikling nå. Samtidig er det viktig å være klar over at krisen i Store Norske ikke er over med dette, sier styreleder Annette Malm Justad.Hele organisasjonen vil bli berørt, og nedbemanningsprosessen starter umiddelbart.– Det er klart at dette er en trist dag for Store Norske. Jeg skjønner godt at de ansatte føler stor usikkerhet rundt det som nå skjer. På en annen side er dette helt nødvendige tiltak som Store Norske er nødt til å gjøre for å berge selskapet videre, sier administrerende direktør Per Andersson til .