Overvåkingsutstyr slått av etter avsløring

Få dager etter at Aftenposten i midten av desember avslørte det som høyst sannsynlig var signaler fra falske basestasjoner i Oslo, var de fleste signalene borte.

Oslo 20120125.Illustrasjonsfoto. Hacking, hackere og datakriminalitet blir av mange oppfattet som et alvorlig samfunnsproblem.Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Øijord, Thomas Winje
Politikk

Aftenposten skrev om de falske basestasjonene første gang 13. desember. Ni dager senere utførte de to sikkerhetsselskapene Aeger Group og CEPIA Technologies nye målinger på oppdrag fra avisen med samme kontraetterretningsutstyr som ble brukt i de første målingene.Aftenposten skriver nå at analyseresultatene, som var klare rett før nyttår, viser at de fleste signalene fra basestasjonene var borte og at noen dermed har slått av senderne.De nye målingene viser at det verken på Aker Brygge, Tjuvholmen, i Parkveien eller på Lysaker var tegn til mobilovervåkingsutstyr, mens signalene var delvis borte i Kvadraturen og utenfor Stortinget.– Det er mest sannsynlig en reaksjon på publiseringen og enda et tegn på at det var aktive systemer der. Bildet som tegner seg, er helt klart: Aktive overvåkingssystemer har vært i bruk i Oslo. Det er helt usannsynlig at de fleste funnene kan skyldes noe annet, sier leder Kyrre Sletsjøe i CEPIA Technologies til avisen.Men fortsatt fanges det altså opp signaler på to av stedene, men disse er lavere og mer fokusert enn signalene fra begynnelsen av desember.– Det kan være fordi man føler man er på trygg grunn, at det er legale systemer eller at noen har en overenskomst med dem som håndhever. Signalstyrken kan også være skrudd ned for å være vanskeligere å oppdage, sier Sletsjøe.

Nyheter
Næringsliv