Tidenes dyreste kriger for USA

USAs krigføring i Afghanistan og Irak har kostet amerikanske skattebetalere over 12.000 milliarder kroner, viser en ny rapport. Den endelige prisen kan bli langt høyere.

Soldat i Afganistan - Foto: AP
Politikk

Ifølge en fersk rapport fra Congressional Research Service kostet krigen i Irak 815 milliarder dollar, mens krigen i Afghanistan kostet 686 milliarder dollar.På toppen av dette har det kommet andre kostnader knyttet til de to krigene, blant annet finansielle, på drøyt 100 milliarder dollar.Til sammen har de to krigene dermed kostet amerikanske skattebetalere over 12.200 milliarder kroner, viser rapporten.Fortsetter å løpe Den endelige prisen for de to krigene blir imidlertid langt høyere, for utgiftene slutter ikke å løpe den dagen krigen er over, påpeker Time .Harvard-økonomen Linda Bilmes regnet i 2013 ut de mer langsiktige kostnadene ved krigføringen i Irak og Afghanistan og tok blant annet med framtidige utgifter til helsetjenester og trygd for krigsveteranene og deres familier.Bilmes regnet også inn Pentagons utgifter til å erstatte utslitt og ødelagt krigsmateriell og konkluderte med at de to krigene til sammen vil koste amerikanske skattebetalere mellom 30.000 og 45.000 milliarder kroner.DeprimerendePentagon og politikerne som styrer liker ikke å snakke om krigens pris, verken før skytingen begynner eller etter at den er over, konstaterer Time.Dersom prislappen hadde vært kjent på forhånd, hadde den fungert som en brems som hadde gjort krig mindre sannsynlig.Og å snakke om prisen etter at krigen er over, særlig når den ikke endte med seier, er ganske enkelt for deprimerende, mener tidsskriftet.Historiens dyresteTime minner om at daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld rett før USA invaderte Irak, hevdet at krigen ville få en prislapp på under 50 milliarder dollar, drøyt 380 milliarder kroner.Ifølge Bilmes endte Afghanistan og Irak i stedet opp som de mest kostbare krigene i USAs historie, og det var før USA på nytt sendte styrker til Irak for å bekjempe Den islamske staten og besluttet å ha soldater i Afghanistan ut 2016.Selv om den amerikanske styrken i Afghanistan ikke lenger har et kampoppdrag, betyr det ikke at soldatene er billige i drift.Ifølge Congressional Research Service vil hver eneste amerikanske soldat i Afghanistan i år koste skattebetalerne nærmere 30 millioner kroner. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv