Forskere tror Kina kan lokkes med i klimaklubben

EU og USA kan få Kina til å gjøre mer i klimapolitikken hvis de frister med eksklusive goder, mener forskere ved UiO.

Foto: AP
Politikk

Hvis pådriverne i klimasaken skal få fart på utslippskuttene, nytter det ikke å forsøke å få 195 land til å gå i takt.I stedet bør de konsentrere seg om de største aktørene, mener en gruppe forskere ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Potsdam. De tror EU og USA kan få Kina med på laget hvis de selv lover å gjøre mer – samtidig som de tilbyr kineserne eksklusive fordeler i bytte mot at også Kina kutter utslippene.– Det kan være handelsfordeler eller teknologisk samarbeid, forklarer professor Arild Underdal ved UiO.Forskergruppen har undersøkt det de kaller en klubbtilnæring til de internasjonale klimaforhandlingene.Ideen er at de mest entusiastiske aktørene danner små klubber hvor medlemmene får goder som ikke er tilgjengelige for dem som står utenfor. Er disse godene store nok, vil også etternølere la seg lokke.I den sammenhengen er Kina spesielt interessant, ettersom landet har verdens klart største utslipp av klimagasser, samtidig som det er mer sårbart for klimaendringer enn mange andre land.Forskernes modellberegninger viser at et scenario der EU og USA klarer å få Kina inn i et eksklusivt klimasamarbeid, ikke er urealistisk. Også land som India og Indonesia kan overtales, men da til en høyere pris.Skal alle land være med, vil prisen derimot bli for høy.– Vi greier ikke å lage en modell hvor alle land blir med, uten at vi går langt utover det vi mener er realistiske forutsetninger, sier Underdal til NTB.

Nyheter
Næringsliv