Forsvarssjefen: Russland viser muskler - men truer ikke Norge

Russland har trappet den militære aktiviteten i nordområdene betydelig opp de siste årene. Men forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen mener det er liten grunn til uro i Norge.

Foto; Scanpix
Politikk

- Foreløpig vurderer ikke jeg at trusselen mot Norge har økt. Men Russland har evnen og har vist vilje til å bruke den, og det skaper usikkerhet, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til NTB.Tirsdag ettermiddag legger han fram Forsvarets årsrapport for 2014. Det er ventet at den nye sikkerhetssituasjonen vil stå sentralt i rapporten.Siden 2008 har Russland investert mye i å gjenoppbygge sin militære kapasitet. Utstyret har gjennomgått en betydelig modernisering de siste årene, og både nye jagerfly og ubåter patruljerer nordområdene, mens en rekke tidligere forlatte flybaser er blitt pusset opp og aktivisert.Det siste året har også flåtene i nordområdene, Svartehavet og Det kaspiske hav opptrådt synkront for å manifestere inntrykket av militær slagkraft overfor omverdenen, ifølge forsvarssjefen.- Dette i seg selv er ikke bekymringsfullt. Russland er og har vært en stormakt. Dette er mer en ren styrkedemonstrasjon. Men vi er nødt til å følge nøye med, slik at vi ikke blir overrasket, sier Bruun-Hanssen.- Utfordringen ligger jo i at russerne har vist seg villige til å bruke sin militærmakt, sier han og peker på Russlands annektering av Krim-halvøya fra Ukraina. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv