Hva bør det koste for en plass i barnehagen?

I 94 prosent av barnehagene i Norge må foreldrene betale makspris.

Politikk

Makspris er dermed fortsatt normalpris i barnehagene, selv om antallet barnehager som ligger under maksprisen, ble doblet i fjor.Nå er det 315 barnehager som ligger under maksprisen, mens 5.704 barnehager krever makspris, går det fram av foreløpige tall for 2014 fra Utdanningsdirektoratet. I fjor lå bare 154 barnehager under maksprisen, skriver Dagsavisen.I tillegg er det 66 barnehager som krever mer enn maksprisen. Barnehageloven åpner for foreldrebetaling høyere enn maksprisen, hvis «barnehagen ellers vil bli nedlagt av økonomiske årsaker» eller hvis «kvaliteten på tilbudet ellers vil rammes».Maksprisen øker til 2.480 kroner per måned fra 1. mai øker I hovedstaden må foreldre nå belage seg på å 2.692 kroner per måned for sitt første barn, fordi 112 kroner i matpenger kommer i tillegg.For familier med en årlig inntekt samlet inntekt under 473.000 kroner, kan det derimot billigere å ha barn i barnehagen fremover. Regjeringen ønsker en bedre sosial profil på foreldrebetalingen, og innfører derfor en nasjonal moderasjonsordning. For en familie med en årlig inntekt på 200.000 kroner, kan besparelsen bli på nærmere 1.500 kroner per måned, ifølge et regnestykke departementet har sendt Dagsavisen. Ved en årsinntekt på 300.000 kroner, kan besparelsen bli på nær 1.000 kroner i måneden.

Nyheter
Næringsliv