Kina: Iran-avtalen styrker Kinas forhold til USA

Rammeavtalen med Iran om en atomavtale er også bra for Kinas forhold til USA, mener Kinas utenriksminister.

Politikk

I en telefonsamtale med sin amerikanske kollega John Kerry sa Wang Yi at avtalen kan tilskrives at alle parter grep en historisk mulighet gjennom felles innsats, ifølge en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet fredag. «Kina og USA, som begge har påtatt seg et stort ansvar for å sikre det internasjonale ikke-spredningssystemet, hadde god kontakt med hverandre under forhandlingene», heter det. Iran, de fem faste medlemmene i sikkerhetsrådet, blant dem Kina og USA, og Tyskland (5+1-gruppen) kom til enighet om et rammeverk for en avtale i Lausanne torsdag kveld. Forhandlingene om en endelig avtale skal sluttføres innen 30. juni i år. Selv om USA og Kina er rivaler på felt som cybersikkerhet og i enkelte økonomiske spørsmål, samarbeider de to landene tett på andre områder, som for eksempel atomspørsmål knyttet til Iran og Nord-Korea. «Kina vil ha tette bånd til alle parter, inkludert USA, og fortsette å spille en konstruktiv rolle i prosessen», sier Wang om de videre forhandlingene med Iran. (©NTB)

Nyheter
Politikk