Norsk frilansjournalist fengslet i Jemen

Den 28 år gamle nordmannen Raymond Lidal har blitt pågrepet og sitter varetektsfengslet i Jemen.

jemen, opprør, houthi
Politikk

– Vi er kjent med at en norsk borger skal være anholdt i Jemen. Vi følger opp saken gjennom ambassaden i Riyadh, og vi er i kontakt med både myndighetene i Jemen og de pårørende, sier pressevakt ved Utenriksdepartementet, Veslemøy Lothe Salvesen til NTB.– Vi har gjort det klart overfor myndighetene at vi holder dem fullt og helt ansvarlig for liv og helse til den norske borgeren så lenge han er i deres varetekt, sier hun.Etter det UD kjenner til ble Lidal pågrepet i Jemens hovedstad Sana natt til 29. mars. Departementet kan ikke kommentere hva nordmannen gjorde i landet eller hvorfor han ble pågrepet.FrilansjournalistIfølge NRK har mannen siden 2013 kombinert et studieopphold i Jemen med frilansarbeid for flere norske og internasjonale medier.– Mannen har de siste to årene levert enkeltreportasjer og rapporter til NRK på samme måte som han har gjort til andre, sier nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk til kringkasteren.I januar 2015 fikk Lidal 100.000 kroner fra stiftelsen Fritt Ord til å skrive bok om Jemen, ifølge Nynorsk Mediesenter.Bergens Tidende skriver at Lidal skal ha blitt pågrepet fordi han oppga å være journalist, men hadde studentvisum. Han er 28 år gammel, ifølge avisen.Vanskelig å gi bistandUD vil overfor NTB ikke bekrefte eller avkrefte at det er nordmannen Raymond Lidal som er pågrepet.– Av personvernhensyn går vi aldri ut med navn på nordmenn som er arrestert i utlandet, sier Salvesen.UD opplyser at departementet har svært begrenset mulighet til å yte bistand til nordmenn i Jemen på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.– Vi har lenge frarådet reiser til Jemen, og når vi har et slikt reiseråd, er det også fordi det er vanskelig å gi assistanse til personer som måtte trenge det, sier Salvesen.

Nyheter
Politikk