Palestina er blitt medlem av straffedomstolen i Haag

Palestina ble onsdag det 123. medlemmet av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. Medlemskapet er et første skritt mot en mulig rettslig behandling av konflikten med Israel.

Politikk

Israel er ikke selv medlem av ICC, og har dermed heller ingen plikt til å samarbeide med domstolen. Likevel protesterte landet høylytt da Palestina sendte sin søknad om medlemskap.I januar startet ICCs sjefanklager Fatou Bensouda innledende undersøkelser av påståtte krigsforbrytelser på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Det kan imidlertid ta lang tid før det blir klart om undersøkelsene fører til noen etterforskning, og i alle fall før det kan bli noen rettssak.USA er også kritisk til medlemskapet, all den tid Obama-administrasjonen ikke anser Palestina som en selvstendig stat. Landet har også truet med å redusere bistanden til Palestina dersom de igangsetter eller støtter en ICC-etterforskning mot israelske statsborgere, ifølge Human Rights Watch.I fjor sommer ble rundt 2.200 palestinere drept i den siste runden med krig på Gazastripen. 1.500 av dem var sivile, ifølge FN. På israelsk side ble 73 mennesker drept. 67 av dem var soldater. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv