Populære norske ordbøker i fare

Bokmålsordboka og Nynorskordboka er de mest populære norske ordbøkene på nett. Nå er det er uklart hva som skjer med dem. I verste fall kan de bli nedlagt.

Foto: Scanpix
Politikk

Språkrådet slår alarm om at de norske ordbøkene, med 134.000 daglige søk, står i fare for å forsvinne. De to leksikografer som jobber med nettutgavene går snart av med pensjon. Den ene er 68 år gammel, og den andre blir 67 år i mai, skriver Klassekampen.Språkrådet eier de to ordbøkene sammen med Universitetet i Oslo. Universitetet har vedtatt å ikke ansette flere leksikografer i årene framover, og Språkrådet er bekymret for konsekvensene.– Universitetet må ikke avslutte dette arbeidet før det har funnet en varig, alternativ løsning. Vi har også beklaget at Universitetet ikke ser det som sin oppgave å drive et ordboksarbeid som er basert i sitt språkvitenskapelige arbeid, sier Daniel Gusfre Ims, seksjonssjef i SpråkrådetSpråkrådet har selv sagt seg villig til å overta ansvaret for ordbøkene, men har ikke uten videre råd til dette i dag.– Da må vi få overført ressurser. Men det vil være en trygg løsning for oss, for da vet vi at de vil bli prioritert, sier han.Universitetet i Oslo har foreslått at Nasjonalbiblioteket kan overta språksamlingene fra Universitetet og et forlag kan ta seg av ordbøkene, men fagmiljøet er skeptisk til å skille disse funksjonene. (©NTB)

Nyheter
Politikk