Sverigedemokraterna vraker partitopper

Sverigedemokraterna (SD) har gått til åpen krig mot sitt ungdomsparti og kaster ut flere partitopper. – De allierte seg med ekstremister, sier SD-ledelsen.

Politikk

Både ungdomspartiet SDUs leder Gustav Kasselstrand og nestleder William Hahne utestenges om kort tid fra moderpartiet, melder svenske medier. Hahne er også leder i SDs lokallag i Stockholm, og ifølge Aftonbladet risikerer et 20-tall andre partimedlemmer å bli vraket fra det høyrepopulistiske partiet.– SDU-ledelsen skal ha alliert seg med personer fra eksterne ekstremistorganisasjoner for sammen å løfte fram sine posisjoner og endre moderpartiets innretning, sier SDs gruppeleder Mattias Karlsson til Aftonbladet.«Freakshow»Karlsson har i fem måneder vikariert for Jimmie Åkesson som Sverigdemokraternas partileder, men denne uken er det ventet at Åkesson skal komme tilbake på jobb etter langvarig sykemelding.Kritikken mot hans vikar, Mattias Karlsson, hagler nå fra SDU-toppene.– Med Mattias Karlsson er partiet forvandlet til et freakshow, sier SDU-leder Gustav Kasselstrand til Aftonbladet.Den ideologiske striden mellom SD og SDU har pågått lenge, men den siste tiden har frontene blitt stadig steilere. Mens SD fronter en sosialkonservativ profil, er SDU tilhenger av en strengere nasjonalistisk linje.– Dette er rene sovjetmetoder, raser SDs Stockholm-leder Hahne til nyhetsbyrået TT.Mistenker misbruk Hahne, som for øvrig er mistenkt for å ha misbrukt SDUs medlemsregister, blir utestengt fra Sverigedemokraterna sammen med en rekke fremtredende medlemmer i ungdomsfløyen SDU, ifølge svenske medier.– Det er åpenbart at Mattias Karlsson med flere forsøker å fremstille meg og andre som noe vi ikke er, for å legitimere urettferdige utestengelser. Man forsøker å fremstille oss som ekstremister for å legitimere udemokratiske metoder, sierSDU-leder Gustav Kasselstrand kontaktet selv avisen Expressen tirsdag kveld for å fortelle at moderpartiet vraker ham.– Jeg har fått opplysningene bekreftet, men jeg vet ennå ikke hva jeg anklages for, sier ungdomslederen til avisen.

Nyheter
Politikk