Tønsberg betaler bot for å ha gravd i kulturminne

Tønsberg kommune har godtatt en bot på 1,5 millioner kroner for å ha gravd og ødelagt deler av en av Norges største kulturskatter.

Foto: Scanpix
Politikk

Kommunen gravde uten tillatelse i verneområdet tilknyttet Oseberghaugen i Slagendalen i 2013. Boten var opprinnelig på 2 millioner kroner, men er nedjustert på grunn av dårlig økonomi i kommunen, skriver Dagbladet.– Jeg vet at kommunen ikke er stolte over det de har gjort. Bare det å grave i et slikt område – et område det er søkt om verdensarvsstatus for – og som de har skrevet under på at de vil ivareta, er flaut, sier politiadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim.Oseberghaugen betegnes som et unikt kulturminne av både nasjonal og internasjonal betydning. Kommunen har tidligere søkt om å få Oseberghaugen på UNESCOs verdensarvliste.Gravingen ble gjort i området rundt, og ikke på selve Oseberghaugen. Ifølge Økokrim har imidlertid gravingen ødelagt en kullgrop, et tilbedingssted fra vikingtiden.

Nyheter
Politikk