Erdogan slår ned på «fornærmelser» i mediene

Tyrkias president møter skarp kritikk fra presseorganisasjoner både nasjonalt og internasjonalt etter en krangel med avisen Hurriyet om dekningen av dødsdommen mot Mohamed Mursi.

Publisert 23. mai 2015 kl. 07.49
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 263 ord
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan. AP Photo

Det er avisens tittel på saken om dødsdommen mot Egypts tidligere president som har vekket reaksjoner i president Recep Tayyip Erdogans leir. «Verden er sjokkert! Dødsdom for presidenten som fikk 52 prosent av stemmene» skrev Hurriyet i sin sak.Både Erdogan selv og regjeringsvennlige medier har gått ut mot avisen, som de mener antyder at Erdogan selv kan lide samme skjebne. Erdogan ble i likhet med Mursi valgt med støtte fra 52 prosent av velgerne.– GrunnløstAvisen selv avviser helt beskyldningene om at dette var meningen med tittelen, og kaller dem «urettferdige og grunnløse». Hurriyet er fra tid til annen kritisk til Erdogan, men er generelt forsiktig med kritikk av presidenten.Den regjeringsvennlige avisen Sabah skriver at Erdogan selv nevnte at Mursi ble valgt med 52 prosents støtte i sin egen kommentar til dødsdommen.Den regjeringsvennlige advokaten Rahmi Kurt, som har stått bak rettsforfølgelse mot flere av presidentens kritikere, ber nå om at det åpnes kriminalsak mot Hurriyet på grunn av tittelen.– Uærlig kampanjePresseorganisasjonen International Press Institute (IPI) ber fredag presidenten og hans støttespillere om å stanse det de kaller en «uærlig bakvaskelseskampanje» mot avisen og eierselskapet Dogan. De tyrkiske journalistenes fagforening sier forsøket på å starte sak mot Hurriyet er et eksempel på forfølgelsen av medier som er blitt vanlig i landet.Journalister, bloggere og vanlige mennesker trekkes stadig for retten for å ha fornærmet Erdogan eller andre tjenestemenn. Den tidligere Miss Tyrkia, Merve Buyuksarac (26), er blant dem. Hun står i fare for å bli dømt til opptil to års fengsel etter å ha lagt ut et satirisk dikt på Instagram som angivelig «fornærmet» Erdogan. (©NTB)