I midten av april avslørte Kapital at Telenor mistenkte korrupsjon i det thailandske datterselskapet Dtac, og at det hadde igangsatt intern gransking.
Bladet skrev at Telenor hadde begynt å undersøke en rekke forhold knyttet til praksisen rundt gaver og donasjoner i Dtac og at mistankene knyttet seg til ulike sponsoraktiviteter og gaver til offentlige myndigheter. I en større reportasje i april (Kap. 8/15) Les hele reportasjen i Kapital nr. 8-2015Aaser har vært ekstra grundig? Brekke ble utnevnt til ny konsernsjef tirsdag- På bakgrunn av de rare anklagene i Thailand måtte vi være ekstra grundige, sa han ifølge DN, og tok Brekke kraftig i forsvar.– Sigve Brekke har ikke vært og er ikke gjenstand for gjennomgangene, opplyser kommunikasjonssjef for Telenor i Asia, Tor Odland i Kapital som kommer ut i dag.Ny avsløringerLes mer om de pikante avsløringene i ukens Kapital.
- Dette er ting som har kommet opp gjennom blant annet internrevisjonen, så det er jeg kjent med, sa styreleder Svein Aaser da.Dtac er Thailands nest største mobiloperatør, og Telenor er største eier med en indirekte eierandel på drøye 65 prosent. Selskapet omsatte i 1. kvartal 2015 for drøyt 5,4 milliarder kroner og hadde et driftsresultat på 772 millioner kroner. avslørte bladet at større pengebeløp hadde gått fra kassen i telekonsernet til ulike aktiviteter i regi av familien til Telenors Asia-sjef Sigve Brekke.Styreleder Svein Aaser imøtegikk disse avsløringene da og sa at Telenor hadde gjort en grundig bakgrunnssjekk og at korrupsjonsmistanker i det thailandske mobilselskapet Dtac, omtalt i Kapital, gjorde sjekken av Brekke ekstra viktig.– Det er helt åpenbart at det har vært mange uheldige episoder i Dtac opp gjennom tiden, men den som satte i gang etterforskningen i Dtac var jo Sigve Brekke selv. Det var han som sørget for at tidligere sjef Jon Eddy Abdullah måtte gå, og tok selv over, fortalte Telenors styreleder til Finansavisen.– Han har fortalt meg at han fikk mange negative magefølelser, og satte internrevisoren til å finne ut hva som var galt. Det blir feil å gi ham skylden for det han har satt igang etterforskning av, mente Aaser.Sponsingen blir imidlertid ikke gjenstand for granskningen som Telenor sentralt har igangsatt i Telenors thailandske datterselskap, hvor blant annet sponsing er et sentralt tema.I dagens utgave avslører Kapital at Telenor-konsernet også har brukt penger på å sponse tennisklubben på sønnenes skole, en matmesse på skolen og et kokebokprosjekt der.Spørsmålet flere nå stiller seg, er hvorvidt det har blitt etablert en sponsorkultur som kan ha vært skadelig for selskapet, og om det dreier seg om ukultur satt i system, skriver Kapital.