Våren kommer tidligere nå enn før

Snøen smelter og løvet spretter tidligere enn hva det har gjort før. Temperaturen rundt 17. mai er om lag én grad høyere nå enn for 40 år siden.

Publisert 17. mai 2015 kl. 12.41
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 144 ord
Hestehov. Vårstemning. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.

– Våren kommer definitivt tidligere nå enn før, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til forskning.no. Vår defineres ved at det er plussgrader hele døgnet.Siden 70-tallet har vårtemperaturen i Norge steget med 1 til 1,5 grad. I mai 1975 var gjennomsnittstemperaturen i landet 11,3 grader, mot 12 grader i fjor.– Tallmaterialet vi har er tydelig og forteller oss at våren kommer tidligere. Hvor mange dager eller uker tidligere er vanskelig å si, men det er ingen tvil om at vinteren spises i begge ender, sier Hygen. Han sier at den tidlige våren et resultat av den globale oppvarmingen.– Når vi ser fra tiår til tiår, registrerer vi en markant endring. Det er en menneskeskapt oppvarming. Vi må gjøre radikale grep om dette skal stoppes, sier klimaforskeren.Han legger til at konsekvensene for Norge blant annet kan bli kraftigere nedbør og dårligere skiføre. (©NTB)