– Dessverre vingler Venstre nok en gang og opptrer illojalt mot regjeringen som prøver å finne et kompromiss i saken, sier Frps arbeidspolitiske talsmann Erlend Wiborg til
.Bakgrunnen er Venstres nei til regjeringens høringsforslag om søndagsåpne butikker. Ingen av de to alternativene har dermed flertall på Stortinget, noe som faller både Høyre og Frp tungt for brystet.Den ene modellen for søndagshandel slår enkelt og greit fast at butikker som ønsker det, kan holde åpent på søndager. Den andre tar til orde for at kommunene skal avgjøre.– Jeg føler hun nærmest leter etter noe å være uenig i, antakelig for å posisjonere seg mot en forhandling, sier stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) om Venstre-leder Trine Skei Grande.Asheim som sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, uttrykte tirsdag stor forbauselse over utspillet fra Venstre-lederen og sa han synes det er rart at hun går langt i å avvise et forslag som er basert på Venstres egen politikk.Frps Sivert Bjørnstad er også forundret:– Det er litt spesielt at Venstre bruser med fjærene på denne måten få dager før fristen går ut, sier Bjørnstad til . Også Bjørnstad sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Det er denne komiteen som skal behandle forslaget om søndagsåpne butikker, dersom regjeringen ikke ender opp med å skrinlegge hele saken.Selv sier Grande til Dagens Næringsliv at de ikke er enige i noen av de to forslagene fra regjeringen, noe de ville sagt klart ifra om dersom høringsforslaget hadde blitt sendt til dem.– Det som ligger på høring nå, er noe helt annet enn det Venstre gikk for. Venstres forslag har aldri vært på høring. Høringen går på at flere kan få åpne, men om man skal gi kommunene makt, må de også få stenge, sier Grande.Grande sier til NRK at regjeringen umulig kan ha satt seg inn i Venstres partiprogram.– Før de sender ting ut må høring må de lære seg å lese Venstres program, slik at de finner ut hva de eventuelt kan få flertall for, sier Grande.Venstre mener helt enkelt at forslaget fra regjeringen ikke går langt nok.– Kommunene må få styre kriteriene, ikke bare si ja eller nei til åpning av butikkene. De må få bestemme åpningstider og få regulere forskjellig i ulike deler av kommunen. Slik at man kan stenge i deler av kommunen og ikke i andre – slik man for eksempel gjør med skjenking i dag, sier Grande til .Regjeringens andre samarbeidsparti, KrF, sier blankt nei til økt søndagshandel, noe de har til felles med Ap, SV, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.Også fagbevegelsen, handelsnæringen og arbeidsgiverorganisasjonen Virke sier nei til oppmyking av regelverket.En uke før høringsfristen utløper, har ikke regjeringen vist noen som helst tegn til å ville snu i saken, men Venstre er riktignok fornøyd med kulturminister Thorild Widvey (H) som sier til Dagens Næringsliv at hun gjerne møter Venstre-lederen til en samtale om hvordan de kan bidra til at resultatet gir flere søndagsåpne butikker.– Vi har hørt to forslag, men det ligger mange muligheter mellom disse to forslagene, sier kulturministeren. (©NTB)