Det skriver landets finansminister Yanis Varoufakis i et innlegg i den tyske storavisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.Hellas har i snart fem måneder forhandlet med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om utbetaling av drøyt 60 milliarder kroner fra kriselån de tidligere har fått tilsagn om.
Ikke imponertForferdelige følger
Kreditorene er ikke imponert over grekernes reformvilje, og en avtale må komme på plass før mandag dersom grekerne skal kunne gjøre seg håp om nye utbetalinger.De greske pensjonsreglene er stridens kjerne og er ifølge EU og IMF helt uakseptable. Den greske regjeringen har til nå avvist alle krav om endringer, blant annet om å heve pensjonsalderen, og det er uvisst om det vil bli åpnet for kompromisser om dette.– Vi reiser til Brussel fast bestemt på å tilby ytterligere kompromisser, så sant vi ikke blir bedt om å gjøre det den forrige regjeringen gjorde; akseptere nye dellån under vilkår som gir lite håp om at Hellas noensinne kan tilbakebetale gjelden, skriver Varoufakis.Mange er bekymret for alternativet til en avtale mellom Hellas og kreditorene, blant dem USA.– Det synes helt klart at for Hellas' del vil dette kunne resultere i en forferdelig, forferdelig økonomisk nedgang. Det vil ramme det greske folk, som vil måtte ta mesteparten av støyten, sier USAs finansminister Jacob Lew.Han frykter også de globale følgene dersom dette skjer og oppfordrer partene til å vise fleksibilitet.– Det vil få følger for markedene og jeg tror ikke at noen har lyst til å finne ut hvilke følger vi snakker om, sier Lew.– Jeg oppfordrer derfor alle parter til å være fleksible, men tror at vi nå har kommet dit hen at det er opp til Hellas å snarest gi et svar som kan danne grunnlag for en avtale, sier han. (©NTB)