Hellas under hardt press

Presset på Hellas blir stadig større. Mens klokka tikker ubønnhørlig mot deadline, har eurosonen begynt å diskutere krisescenarioer.

Protesters take part in a demonstration in front of the parliament building in Athens June 5, 2015. Reuters
Politikk

– Manglende betalingsevne ble nevnt som ett av scenarioene som kan inntreffe om alt går galt, sier en kilde til nyhetsbyrået AFP om diskusjonene som nå går mellom tjenestemenn i eurolandene om den greske krisen.Hellas må ut med nesten 1,6 milliarder euro i avdrag 30. juni. Samme dag utløper låneprogrammet hos EU og Det internasjonale pengefondet IMF, og uten noen enighet med kreditorene om flere midler risikerer grekerne å gå bankerott når regningene forfaller.– Euromedlemmer har begynt å vurdere konsekvensene av fraværet av en gresk betaling, sier en annen kilde til AFP.KonsertInntil videre holder statsminister Alexis Tsipras roen utad. Mens utviklingen fikk børsen i Aten til å falle 6 prosent fredag, valgte han å dra rett på konsert etter en rekke vanskelige møter i Brussel denne uka.Långiverne frigir ikke de siste 7,2 milliarder euroene i låneprogrammet uten greske reformer og innstramminger. Men den venstreorienterte regjeringen har ikke gitt opp kampen for å mildne kravene fra kreditorene.Pensjonskutt er fortsatt en «rød linje» for Aten.Dratt hjemDet hjelper ikke at IMF hentet hjem forhandlerne sine til Washington torsdag kveld på grunn av manglende fremskritt.– Fraværet av IMF handler ikke om noe annet enn å legge press på alle, sier en gresk tjenestemann til Reuters.EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier han ikke tror IMF har trukket seg helt fra forhandlingene, men det er liten tvil om at pengefondet nå legger tungt press på Aten.IMF regnes som den hardeste i kreditorgruppen. Men om grekerne skulle håpe på forhandlinger med EU alene etter at pengefondet dro hjem, understreker eurosjef Jeroen Dijsselbloem at det er utenkelig med en avtale uten IMF.ViljeTorsdag til uka samles finansministrene i eurosonen til et avgjørende møte.– Det må være vilje hos alle parter, understreker Tysklands mektige statsminister Angela Merkel.Hun jobber fortsatt for en avtale, selv om et flertall av tyskerne sier de ikke lenger er innstilt på å holde grekerne i eurosonen.– Forventningen er fortsatt at en avtale nås, sier Derek Halpenny i Bank of Tokyo-Mitsubishi til Reuters.Alvor– Det er gjerne slik i forhandlinger at det er mest dramatikk før man finner en løsning. Om det er tilfellet her, er vanskelig å si, sier europaminister Vidar Helgesen (H) og kaller det en uforutsigbar og uoversiktlig situasjon.– Alvoret bør begynne å synke inn særlig for grekerne, sier han til NTB.– Det er på gresk side at man ser minst konsistente posisjoner. Det er veldig mye fram og tilbake og uttalelser på hjemmebane som ikke alltid harmonerer med det som kommer fram i Brussel. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv