– Hovedmannen bak In Amenas-angrepet drept

Mokhtar Belmokhtar, som var hjernen bak angrepet mot Statoils gassanlegg i In Aménas i Algerie i 2013, skal ha blitt drept i et amerikansk angrep i Libya lørdag.

Amenas i Algerie - Foto: Scanpix
Politikk

Pentagon bekrefter at det var Belmokhtar som var mål for angrepet, men kan ikke bekrefte at han ble drept.Det gjør derimot den internasjonalt anerkjente regjeringen i Libya i en kunngjøring på Facebook.– Den libyske regjeringen øst i Libya bekrefter at kampfly fra USA gjennomførte angrep i går kveld i en operasjon som resulterte i at terroristen Belmokhtar ble drept, heter det.Rivaliserende regjeringerLibya har vært preget av anarki og kaos siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land for tre år siden styrtet Muammar Gaddafis regime.Regjeringen og nasjonalforsamlingen i landet ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2013, og militante islamister opprettet deretter en ny regjering og nasjonalforsamling.Verdenssamfunnet anerkjenner imidlertid den forrige regjeringen, som har tilhold i byen Tobruk øst i landet.Mujahedin-opplæringBelmokhtar var hjernen bak angrepet mot Statoils gassanlegg i In Aménas i Algerie i januar 2013, der 40 ansatte fra ti land ble drept, blant dem fem norske Statoil-ansatte.Helt siden 1990-tallet har han herjet i Nord-Afrika, først i hjemlandet Algerie, men senere også i Nord-Mali.Ifølge sikkerhetskilder i flere europeiske og nordafrikanske land fikk han på begynnelsen av 1990-tallet opplæring i Afghanistan, først av mujahedingeriljaen og senere av arabere med bånd til Osama bin Laden og hans al-Qaida. Her mistet han det ene øyet og har siden gått under kallenavnet «den enøyde».BlodbadI 1993 dro han tilbake til Algerie, der de militære hadde gjennomført et kupp og fratatt Den islamske redningsfront (FIS) valgseieren. Belmokhtar var med på å danne Væpnet islamsk gruppe (GIA) for å ta opp kampen mot regimet.Krigen som fulgte ble et blodbad som kostet mist 150.000 mennesker livet, før GIA mer eller mindre ble knust mot slutten av 1990-tallet.Belmokhtar var blant dem som ikke takket ja til amnesti, men sluttet seg i stedet til salafistgruppen GSPC, forløperen til det som senere skulle bli Al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM).Nord-MaliAQIMs opprinnelige mål var islamsk styre i Algerie, men virksomheten ble etter hvert utvidet til en rekke land i Nord-Afrika. Belmokhtar fikk kommandoen over sin egen brigade i Nord-Mali.Sikkerhetskilder mener den enøyde algerieren først og fremst brukte tiden på sigarettsmugling og annen bandittvirksomhet i flere år. Derfor kom han på kant med andre og mer ideologiske ledere i AQIM, noe som i 2012 resulterte i at han ble fratatt posisjonen som leder for den såkalte Katiba des Moulathemine-brigaden.Dannet egen gruppeDette tok Belmokhtar så tungt at han brøt ut av AQIM, tok med seg flere av brigadens medlemmer og opprettet sin egen gruppe de kalte De som undertegner med blod.Det var denne gruppen som påtok seg ansvaret for angrepet mot In Amenas-anlegget i januar 2013, og i ettertid ble det kjent at angriperne hadde tatt seg inn i Algerie fra Libya, som ligger bare 60 kilometer unna.Angrepet mot In Amenas var opprinnelig en gisselaksjon og ble angivelig utført for å tvinge franske styrker ut av Nord-Mali, der Belmokhtars gruppe opprinnelig hadde sin base.Det er ikke kjent hvor Belmokhtar selv har oppholdt seg etter In Amenas-angrepet. (©NTB)

Nyheter
Politikk