– Dersom en avtale ikke er på plass, er det heller ikke mulig å treffe noen beslutning på toppmøtet, heter det i en erklæring fra den tyske statsministeren lørdag.Den greske finansministeren Yanis Varoufakis svarer med å kreve «et klart» svar fra Merkel på om kreditorene vil forhandle med Hellas om låneprogrammet eller om de «vil kaste Hellas over bord».I en kronikk som trykkes i avisen Frankfurter Allgemeine søndag, skriver Varoufakis at «det er opp til Merkel og ikke den greske regjeringen å gjøre det som må til for å hindre at Hellas misligholder lånene sine».
Aten overbevist om løsningIrriterte kreditorer
Stats- og regjeringssjefen fra de 19 landene i eurosonen møtes til et ekstraordinært toppmøte i Brussel mandag for å diskutere den greske krisen.Det nåværende låneprogrammet til Hellas utløper 30. juni. Regjeringen i Aten holder imidlertid fast på at den er sikker på at en avtale med kreditorene EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) vil komme i stand i tolvte time.Men det meldes om at stadig flere grekere tømmer bankkontoene sine. Bare tirsdag og onsdag denne uken ble 1 milliard euro, om lag 8,7 milliarder kroner, tatt ut av greske banker.Og kritikken fra kreditorene mot statsminister Alexis Tsipras og den øvrige greske regjeringen blir stadig sterkere.– Vi kan bare ha en dialog dersom det er voksne mennesker til stede i rommet, sa en tydelig irritert IMF-sjef Christine Lagarde for et par dager siden.EU-president Donald Tusk fastslo samtidig at situasjonen for Hellas er stadig mer kritisk.– Dette er ikke et spill om hvem som kan stirre lengst uten å blunke. Dette er en virkelighet med store konsekvenser som først og fremst rammer det greske folk, sa han. (©NTB)