NHO ser mørkt på resten av året

Pessimismen blant medlemsbedriftene i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) øker. 140.000 mennesker kommer til å stå uten arbeid neste vinter, ifølge NHOs økonomibarometer.

Politikk

Forventningene til framtidig salg og inntjening har ikke vært så lave siden finanskrisen var på sitt mørkeste i 2008 og 2009, viser NHOs økonomibarometer.Den lenge varslede nedgangen i norsk økonomi er nå tydelig, ikke minst på grunn av fallende investeringer i olje- og gassbransjen, skriver NHO i rapporten som legges fram onsdag.– Dette er dramatisk. Det vi ser gjennom økonomibarometeret er at ledigheten ser ut til å øke. For første kvartal 2016 ser vi opp mot 140.000 ledige, sier NHO-president Tore Ulstein til NRK.Den siste arbeidskraftundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå la fram 28. mai, viser at det i mars var 114.000 arbeidsledige her i landet. Det tilsvarer 4,1 prosent av arbeidsstyrken. 2.639.000 mennesker var i arbeid, noe som utgjør 68 prosent av befolkningen. NHOs anslag viser at ledigheten kommer til å øke med opptil 22.000 personer i månedene som kommer.Ulstein mener regjeringen bør legge fram en tiltaksplan.– Vi frykter at ledigheten øker enda mer, og at den økte ledigheten vil sette seg. Så det er viktig nå at regjeringen viser handlekraft, slik at vi får bremset opp den økte ledigheten så mye som mulig, sier Ulstein. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv