– Vi bør i det minste kunne snakke om dette, uten å demonisere alle de våpeneierne som holder seg innenfor loven, men også uten å hevde at enhver debatt om dette er ledd i et fanatisk komplott for å ta våpnene fra folk, sier Obama.– Jeg har ikke gitt opp. Jeg har tro på at vi til slutt vil gjøre det riktige. Vi kan gjennomføre endringer, og vi må innse at det haster, sier han.
MassakrerHatkriminalitetFærre begravelserSjelden selvforsvar
Debatten om de liberale våpenlovene blusser opp hver gang noen massakrerer sivile i USA, men resulterer sjelden i konkrete tiltak for å skjerpe kontrollen med hvem som får kjøpe og eie våpen.Ifølge Congressional Research Service var det 78 massedrap med skytevåpen i USA i årene 1983 til 2013, og 547 mennesker ble drept i disse.Onsdag kveld skjøt og drepte 21 år gamle Dylann Storm Roof ni mennesker som deltok i en bibelstund i en afroamerikansk kirke i Charleston i South Carolina. Alt tyder på at massakren var rasistisk motivert.På sin egen Facebook-side poserer Roof i en jakke med flagget til Rhodesia, der det var hvitt mindretallsstyre fram til frigjøringen da landet endret navn til Zimbabwe. Han hadde også det sørafrikanske flagget fra apartheid-tiden på jakka.USAs føderale påtalemyndighet etterforsker derfor massakren som en terrorhandling og hatkriminalitet, og Obama legger ikke skjul på at han er rystet over hendelsen i Charleston.– Vi må innse det faktum at denne type vold ikke skjer i andre utviklede land, sa presidenten i sin første kommentar til massakren.Fredag fulgte han opp og skjerpet samtidig tonen i debatten om hvem som bør få eie og bære skytevåpen i USA.– Over 11.000 amerikanere ble drept i voldshandlinger med skytevåpen bare i 2013, sa Obama.– Vi vet ikke om en våpenreform kunne ha forhindret det som skjedde i Charleston. Ingen reform kan garantere at det blir slutt på volden, men vi kunne kanskje hatt flere amerikanere blant oss, fortsatte han.– Vi kunne ha stanset en skytter, og noen familier kunne fortsatt ha vært hele. Dere hadde kanskje sluppet å gå i noen begravelser, sa Obama.Et av våpenlobbyens fremste argumenter er at amerikanere flest trenger skytevåpen for å kunne forsvare seg selv og familien mot kriminelle.Statistikken viser imidlertid at det sjelden er snakk om selvforsvar når noen blir skutt og drept i USA.Ifølge Violence Policy Center, som har finlest statistikken fra FBI, skjedde bare 259 av de 8.342 drapene som ble begått med skytevåpen i 2012 i selvforsvar.– Propagandaen fra våpenindustrien har ikke grunnlag i virkeligheten, sier Josh Sugarmann ved senteret.– Faktum er at det i et land med over 300 millioner innbyggere er helt slående hvor sjelden skytevåpen benyttes i selvforsvar, sier han. (©NTB)