Skattedirektøren frykter bransjer ødelegges av svart arbeid

Det store antallet mennesker i Norge uten lovlig opphold er med på å true næringsgrunnlaget for norske bedrifter i flere bransjer – og problemet er økende, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.
Politikk

Det er usikkert hvor mange som oppholder seg ulovlig i Norge, men en rapport laget på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet (UDI) av Oxford Research, anslår at det de siste årene har vært et sted mellom 18.100 og 56.000 mennesker uten lovlig opphold i Norge, melder NRK.– Det vi ser når vi har kontroller, er at mange av de vi tar i forbindelse med svart arbeid, heller ikke har oppholdstillatelse, sier skattedirektør Hans Christian Holte.– Siden de er her ulovlig, har de ingen rettigheter. Dermed blir de en sårbar gruppe som lett kan utnyttes. En aksjon nylig viste at bygg- og anleggsarbeidere tjente ned i 23 kroner i timen, sier skattedirektøren.Forskerne tror, bygd på samtaler med politi og humanitære organisasjoner, at det laveste anslaget på rundt 18.000 uten lovlig opphold, er nærmest virkeligheten. De fleste med ulovlig opphold i Norge er trolig asylsøkere med avslag. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv