– Vi har i fellesskap vist hva demokrati er. Men i kveld rakk ikke vår felles innsats så langt som vi håpet. Vi vant valget, men tapte regjeringsmakten. Og vi ble slått på målstreken, sa Thorning-Schmidt da hun møtte partifellene på Christiansborg natt til fredag.Hennes parti gikk solid fram i valget, men en velgerflukt fra støttepartiene på venstre fløy, kombinert med en solid framgang for høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, ga blå blokk en solid seier med 90 mandater foran de rødes 85.– I morgen vil jeg gå til dronningen og meddele at regjeringen går av. Nå er det opp til Lars Løkke Rasmussen å forsøke å danne en regjering. Han skal være glad for at han overtar et Danmark i toppform.
Trekker segSkrytTakket De Radikale
Venstre-leder Løkke er blå blokks statsministerkandidat, men partiet gikk på et kraftig valgnederlag. Dansk Folkeparti ytterst på høyre fløy er nå det største partiet i blå blokk.– Vi må erkjenne i kveld at de partiene som peker på Lars Løkke som statsminister, har et flertall. Dansk Folkeparti er nå landets største borgerlige parti. Men de er jo ikke landets største parti, påpekte Thorning-Schmidt før hun til buing fra partifellene kunngjorde at hun også trekker seg som leder for Socialdemokratiet.– Jeg vil trekke meg på det riktige tidspunkt. Det tidspunktet er nå, sa hun med tårer i øyene.Socialdemokraterne gjorde et godt valg og sikrer seg 47 representanter i Folketinget, tre flere enn i dag. En tydelig rørt Thorning-Schmidt skrøt hemningsløst av partiets valgkamp etter at Socialdemokraterne kjempet seg opp fra krisemålinger bare måneder før valget.– Vi gikk til valg på å holde Danmark på en trygg vei. Vi er ute av krisen. Det er styr på økonomien. Danmark står nå overfor et solid oppsving. Mange flere vil komme i arbeid i de kommende år, sa statsministeren.Hun takket også regjeringspartner Radikale Venstre, som gikk på et solid nederlag og mistet over halvparten av sine representanter i Folketinget.– Våre venner i Radikale Venstre har ikke fått det valget de fortjener. Jeg vil si til dem: takk for et godt samarbeid. Som de fleste vet, er vi ikke enig med dem om alt. Men vi skal være stolt av at våre to partier igjen og igjen har brakt Danmark tilbake på sporet. Vi er en regjering som hver gang har valgt å gjøre det som var best for Danmark, selv når det ikke har vært like populært, sa Thorning-Schmidt. (©NTB)