Åtte av ti frykter ikke å havne i gjeldsfelle

Åtte av ti sier de ikke er bekymret i det hele tatt for å havne i økonomisk uføre på grunn av høy gjeld, viser en undersøkelse som Ipsos MMI har utført for Dagbladet.

Foto: Scanpix

16 prosent av de spurte frykter at de kan havne i økonomisk uføre på grunn av høy gjeld.Det er folk under 40 år som i størst grad frykter å havne i pengeproblemer. Hver femte i alderen 18-29 år er redd for det, mens hver fjerde i alderen 30-39 år sier det samme.Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 og programleder i TV3-serien «Luksusfellen» mener sammenhengen er naturlig. Unge har liten egenkapital og mindre å gå på, og de sliter gjerne med høy belåning. Dessuten har de større grunn enn eldre kolleger til å være redde for å miste jobben, påpeker Gundersen.Situasjonen kan bli vanskelig for dem med høy gjeld dersom rentene øker, de økonomiske tidene forverres eller at boligprisene faller, legger han til.– Når vi ser hvilke urolige tider vi står overfor i Norge, med oljepris langt under 60 dollar fatet og stigende arbeidsledighet, bør nok flere tenke over sitt eget forbruk, sier forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank.Hun viser i likhet med Gundersen til at de med høy gjeld er ekstra sårbare hvis rentene øker, eller hvis inntekt faller bort eller man utsettes for samlivsbrudd. Da kan man risikere å måtte selge boligen, forklarer Setsaas. Unge og nyetablerte bør derfor være forsiktige, mener hun.– Mange har ikke opplevd tider med høy rente. Dermed har de ikke forståelse for hva det vil koste om renten, og dermed utgiftene, dobles, sier Setsaas. (©NTB)