Analytikere tror en grexit kan unngås

Økonomieksperter mener faren for at Hellas ryker ut av eurosonen, høyst sannsynlig er over.

– Det er klart det mest sannsynlige nå. Jeg har hele tiden trodd at man vil greie å unngå det, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til NTB.– Det er ingen som er tjent med at Hellas skal forlate eurosonen. Og jeg tror grekere ser at kostnadene ved en grexit ville blitt veldig store, sier han.Bare timer før EUs frist gikk ut torsdag kveld, sendte Hellas en liste over reformer som de vil innføre i bytte mot nye lån på 53,5 milliarder euro fra kreditorene. Lånene skal i hovedsak brukes til nedbetaling av gjeld.Forslaget innebærer at statsminister Alexis Tsipras og den greske regjeringen godtar mange av kravene som det greske folket sa nei til i folkeavstemningen forrige uke.Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror forslaget er godt nok for kreditorene – troikaen EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).– Jeg er mindre pessimistisk nå enn jeg var tidligere i uka, sier Bruce til NTB.Også sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen regner med Hellas får på plass en avtale med kreditorene i løpet av helgen. Søndag, når alle EU-landene skal møtes, er regnet som selve D-dagen for forhandlingene.– Ja, jeg tror at i denne omgang så unngår man en grexit, sier Andreassen til E24.