Avtalen sparker i gang Irans økonomi

Iran har vært hardt rammet av de internasjonale sanksjonene, men nå som en atomavtale kommer på plass, vil landet kunne selge olje og grensene åpnes for vestlige selskaper.

Når sanksjonene, som i mange år har hindret landet i å selge olje til utlandet, blir opphevet, kan det føre til billigere bensin for bilister verden over. Oljeprisen falt øyeblikkelig da det ble kjent at partene var enige om en avtale.En fjerning av sanksjonene vil åpne døren til et marked på over 80 millioner innbyggere for vestlige selskaper, og olje og gass ventes å trekke mange investorer til landet. Ifølge det iranske nyhetsbyrået ISNA har hoteller i hovedstaden Teheran hatt mange representanter fra utenlandske selskaper på besøk den siste tiden.– Globale investorer vil aldri igjen oppleve at et land av denne størrelsen og med en slik utviklingsgrad åpnes opp, sier sjeføkonom Charles Robertson i investeringsfirmaet Renaissance Capital.Iran rangeres som verdens 27. største økonomi, med et brutto nasjonalprodukt på 437 milliarder dollar i fjor.Shell, Total, Aker Solutions og Eni er blant selskapene som har opplyst at de er åpne for å innta markedet i Iran.Avtalen innebærer at FNs økonomiske sanksjoner mot Iran utfases, men de kan gjeninnføres i løpet av 65 dager om Iran ikke overholder hva partene er enige om.