Dagens Næringsliv innrømmer plagiat

En sak som sto på trykk i Magasinet i Dagens Næringsliv lørdag, inneholdt plagiat fra en fem år gammel amerikansk reportasje, uten kildehenvisning. Sjefredaktør Amund Djuve beklager sterkt.

Redaktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Politikk

I reportasjen «Klagemuren», som var hovedsak i forrige ukes DN Magasinet, gir journalisten inntrykk av å ha snakket med flere servicearbeidere om ufordragelige og klagende kunder. I virkeligheten er sitater oversatt fra saken «Standing By», som sto på trykk i det amerikanske tidsskriftet The New Yorker i august 2010.– I artikkelen er flere beskrivelser og sitater tilsynelatende innhentet av DNs reporter i virkeligheten hentet fra en artikkel i magasinet The New Yorker, uten at vi har oppgitt magasinet som kilde. En slik fremgangsmåte er selvsagt i strid med våre retningslinjer, og vi beklager sterkt det inntrufne, skriver Djuve på avisas nettside.Dagens Næringsliv har fjernet saken fra nett mandag. Journalisten, Daniel G. Butenschøn, som skrev saken, sa tidligere i sommer opp sin stilling i avisen for å begynne i ny jobb, opplyser sjefredaktøren til Medier 24 .– Han vil ikke ha flere saker på trykk i Dagens Næringsliv, sier Djuve.I saken er også den anerkjente journalistikkprofessoren og forfatteren Todd Gitlin ved Columbia University tilsynelatende intervjua.Han forteller til Dagbladet han aldri har snakket med den norske avisa.Generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum sier dette vil skade troverdigheten til Dagens Næringsliv. - Dette er svært alvorlig. Slikt gjør man bare ikke. Og husk at dette er ikke bare kopiering og plagiering, men også fabrikkering. Det er minst like ille! Det er å lure leseren, sier hun til Dagbladet og sikter til flere oppdiktede kilder som brukes i DNs sak.

Nyheter
Politikk