Danmark satte vindenergi-rekord

Danske vindmøller produserte rundt 140 prosent av det danske strømforbruket natt til søndag. Den overflødige elektrisiteten ble sendt til Norge, Sverige og Tyskland.

Vindmøller - Foto: Øystein Schmidt

I løpet av et par timer natt til søndag ble det satt ny rekord for produksjon av vindenergi i forhold til Danmarks øyeblikkelige forbruk, ifølge Energinet , som er ansvarlig for å forsyne Danmark med elektrisitet og gass.Det er ikke den største vindproduksjonen, men den største vindandelen noensinne. Det er en betegnelse på hvor mye strøm som blir produsert av vindmøller i forhold til hvor mye strøm som brukes på et gitt tidspunkt.– Så vidt jeg kan se er det ny rekord. Vi har tidligere vært oppe på 135 prosent, men ikke så mye som 140 prosent, sier energistrategisk rådgiver hos Energinet, Carsten Vittrup.Danskenes lave strømforbruk på sommeren og en kraftig vind var hovedårsakene til at rekorden ble slått, ifølge Vittrup.Rundt to tredeler av dansk vindenergi kommer fra vindmøller på fastlandet, men resten produseres av havvindmøller. (©NTB)