Dommere og vitner trues stadig oftere

Hittil i år er 27 tilfeller av trusler mot dommere, politiadvokater og vitner anmeldt. Antallet bekymrer domstolene.

Foto: Scanpix
Politikk

– Det er en klar økning, og det er sterkt beklagelig og bekymringsfullt, sier avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen til NRK.Domstolene begynte å føre oversikt over antallet trusler i fjor. Da ble 13 saker anmeldt. De fleste er rettet mot dommere, men enkelte er mot vitner og politiadvokater.– Vi har grunn til å tro at enkelte ser seg tjent med å forsøke å påvirke rettens forhandlinger gjennom trusler, og det finnes sikkert også hevnmotiv. Det er også folk som har vært i rettssystemet og som tar ut hevn for dommen i form av trusler i etterkant, sier Moe.Domstoladministrasjonen begynte å telle og systematisere antallet trusler etter at huset til en sorenskriver i Hamar brant ned i juli 2013. I mars i år ble en mann siktet for mordbrannforsøk. (©NTB)

Nyheter
Politikk