EU enig om gresk hastelån

EU-landene er enige om å bruke et fellesfond til å gi Hellas 7 milliarder sårt tiltrengte euro i hastelån.

Alexis Tsipras Hellas (AP Photo/Petros Giannakouris)

Det har vært heftig diskusjon om bruken av EUs gamle krisefond EFSM, men ifølge EU-kommisjonens talsperson Mina Andreeva er det oppnådd enighet.– Gode nyheter, skriver hun på Twitter og gjør det klart at de 19 finansministrene i eurogruppen er enige med sine ni kolleger i EU-landene utenfor euroen om å hente overgangslånet fra EFSM.Det skal tas 7 milliarder euro fra fondet. Det er over 62 milliarder kroner etter dagens kurs som skal holde den greske økonomien flytende i sommer.Både briter, tsjekkere, svensker og dansker har vært svært skeptiske til løsningen, men EU har jobbet med en garanti for landene utenfor euroen i tilfelle grekerne misligholder nødlånet.Hellas trenger et slikt umiddelbart lån for å holde økonomien flytende mens landet jobber for å sikre en ny langsiktig lånepakke på inntil 86 milliarder euro.Pakken er trolig flere uker unna. Og allerede mandag må Hellas betale minst 3,5 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken. Landet skylder også 2 milliarder til Det internasjonale pengefondet.Derfor har EU måttet komme opp med en midlertidig løsning. Planen er at EFSM skal få tilbake overgangslånet i det øyeblikk den langsiktige pakken er på plass. (©NTB)