- EU kan kreve gresk regjeringsskifte

EU forlanger en garanti fra Aten for at reformene i Hellas skal bli gjennomført. Grekerne må nå godta nesten hva som helst, mener norsk forsker.

– EU har mistet tillit til den greske regjeringen og sier de må ha en form for sikkerhet for at Hellas gjennomfører reformene. Det må være noe av verdi, for eksempel at de mister visse typer EU-støtte, sier gjesteforsker Pål Foss ved Økonomisk institutt på Universitet i Aten til NTB.Han viser til at flere interessegrupper har skaffet seg fordeler på offentlighetens bekostning, for eksempel bønder som ikke betaler inntektsskatt.Hvis EU ikke får overvåke innføringen av reformene, er alternativet at de forlanger en koalisjonsregjering.– Det virker veldig sannsynlig at de bytter ut den venstreradikale regjeringen mot en koalisjonsregjering mellom høyre, venstre og sentrum, sier Foss.Han mener Hellas nå har så lite å stille opp med, og at de nesten må godta hva som helst.– 95 prosent av forslagene som den greske regjeringen kom med onsdag, ble godtatt i parlamentet. De skjønner at de ikke har gode kort å spille med, for EU må være sikre på at de ikke tømmer penger ut i enda et korrupt sluk, sier Foss.