EU-kilder: Greske banker kan tvinges til å fusjonere

De største greske bankene kan komme til å måtte slå seg sammen eller stenge for godt som en del av en ny gjeldsavtale, ifølge EU-kilder.

Hellas bank den greske nasjonalbanken AP Photo/Yorgos Karahalis

Søndag møtes lederne for EUs 28 medlemsland i et forsøk på å få på plass en ny avtale om den greske gjelden. Uansett utfall av forhandlingene, kan noen av de greske bankene komme til å måtte stenge eller bli overtatt av sterkere rivaler som en del av en omorganisering av den greske banksektoren, sier EU-ledere som ikke ønsker å bli navngitt, til Reuters.Én av dem tror Hellas' fire største banker – National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus og Alpha Bank – kan bli redusert til bare to.– Den greske økonomien er i ruiner. Det betyr at bankene trenger en ny start, sier kilden.En annen kilde sier bankfusjoner er nødvendig, men at det kan komme til å skje over en lengre tidsperiode.Et forslag om å tvinge banker til å slå seg sammen vil trolig møte sterk motstand fra greske myndigheter. Fusjoner kan gi vesentlige innsparinger, men vil samtidig koste et stort antall grekere jobben.Alle de greske bankene har vært stengt siden 29. juni etter brudd i forhandlingene om en ny låneavtale. De forblir stengt fram til mandag, opplyste greske myndigheter onsdag.