Færre fisker i norske lakseelver

Antall laksefiskere i norske elver er blitt redusert med 26 prosent på sju år, viser ny undersøkelse.

Undersøkelsen fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at de fleste laksefiskerne som har gitt seg, er ungdom og kvinner.– Fra en topp på 81.000 registrerte laksefiskere i 2006-2007 er vi for 2014 nede på 64.000 betalende og registrerte fiskere. Det er en reduksjon på 26 prosent, sier forsker og prosjektleder Stian Stensland ved NMBU til Nationen.Nedgangen gjelder ikke bare antall fiskere, men også antall fiskedøgn per fisker.Den gjennomsnittlige laksefiskeren i dag er en norsk mann i slutten av 40-årene med om lag 15 sesongers erfaring fra norske elver.– Nordmenn dominerer laksefisket i Norge med 85 prosent av alle fiskere. Deretter følger Sverige og Finland med 4,3 prosent hver, og Danmark med 1,8 prosent, sier Stensland.Menn utgjør 93 prosent av alle laksefiskerne.